Uppteckning nummer NM-NKU794

Socken/stad: Haverö

Ett skämt om skvaltkvarnar får kanske nämnas. (Meddelat av hemmansägare Teodor Halvarsson, Överturingen.) I Gobergstjärnsbäcken i Överturingen fanns tre kvarnar nära varandra. Man malde som regel samtidigt när vattenflödet ("flödet") var gott. Kvarnarnas gång hördes som olika röster. Den nedersta sade: Käre, vad har du? (Ideligen). Den andra: Bara barken! Bara barken! Den tredje: De är vi van vid, de är vi van vid. - Man malte barken - tallbark - till mjöl, som blandades med riktigt mjöl.

Av nämnda kvarnar är två nu borta och den tredje defekt (stenarna har kommit bort och några stockar har ruttnat, taket trasigt).

Nordiska Museet. Frågelista. Kvarnar. (Brev nr 1348/66, brevets avsändare: Herr Carl Viksten, Hemskogsvägen 1 D, Ånge.)

Ur Nordiska museets arkiv. Uppteckningsnr: KU794